Inbound vs outbound marketingInbound marketing, eller inngående markedsføring om du vil, er markedsføring som fokuserer på å få kundene til å finne deg. Noen kaller det også “pull marketing”, “permission marketing”, eller “left brain marketing”, som vi liker å si.

Tradisjonell markedsføring (“outbound marketing”; også kalt “push marketing” og “interruption marketing”), fokuserer på at du skal finne kundene. Tradisjonelle markedsførere benytter ofte teknikker med svak eller ingen målretting som prøver å avbryte/forstyrre folk. De benytter gjerne kalde telefoner, print-annonsering, TV-annonsering, radioreklame, utendørsreklame, søppelpost, spam, med mer.

Teknologien gjør at disse teknikkene er mindre effektive og dyrere. Reservasjonsregisteret, og tjenester som telefonterror.no blokkerer telefonselgere. PVR-opptakere gjør TV-annonseringen mindre effektiv, spamfiltre blokkerer masseutsendelser av epost, og verktøy som RSS gjør print- og display-annonsering mindre effektiv. Det er naturligvis fortsatt mulig å få ut budskapet ditt via disse kanalene, men det koster mer enn før.

Inbound markedsførere snur outbound marketing på hodet

I stedet for å avbryte/forstyrre folk med TV-reklame, lager de heller videoer som potensielle kunder har lyst til å se. I stedet for å kjøpe annonser på print, setter de opp sin egen forretningsblogg som folk abonnerer på og gleder seg til å lese. I stedet for å ta kalde telefoner, lager de nyttig innhold og verktøy slik at potensielle kunder kan kontakte dem for å spørre om mer nyttig informasjon.

I stedet for å spraye budskapet inn i folkemengden med en brannslange, tilbyr man heller høyt kvalifiserte kunder selv å gå til kilden og ta seg et glass vann.

inbound marketing funnel

De mest suksessfulle inbound marketing-kampanjene har tre hovedkomponenter:

  1. Content (innhold)Produksjon av innhold er kjernen i enhver inbound marketing-kampanje. Det er den hjelpende informasjonen eller verktøyet som tiltrekker potensielle kunder til websiden eller butikken din.
  2. SøkemotoroptimaliseringSøkemotoroptimalisering gjør det lettere for potensielle kunder å finne innholdet ditt. Det er arbeidet med å bygge nettstedet ditt, og inngående linker til websidene for å optimalisere rangeringen din på søkemotorene, hvor de fleste av kundene dine starter kjøpsprosessen.
  3. Sosiale medierSosiale medier forsterker innvirkningen av innholdet ditt. Når innholdet du har produsert distribueres og diskuteres i personlige sosiale nettverk, blir det mer autentisk og nyansert, og innholdet har større sjanse for å trekke kvalifiserte kunder til websidene dine

I tillegg må det legges til at all inbound marketing må analyseres og måles. Det er obligatorisk å måle alt du gjør. Dersom du ikke kan måle det, ikke gjør det. Du utsetter lommeboken din for all for høy risiko, og hjernen din for overoppheting.

 

Hvorfor inbound marketing gir mening for norske bedrifter

Etter hvert som det har blitt vanskeligere og dyrerer å skaffe nye kunder, vender flere og flere bedrifter seg mot inbound marketing. Grunnen til det er at inbound marketing er en mer effektiv måte å allokere markedsressurser på enn tradisjonell outbound marketing. Brian Hallingan, adm. dir. i HubSpot, som i følge Wikipedia er mannen som har funnet opp uttrykket “inbound marketing”, sier at når du bedriver inbound marketing, er størrelsen på hjernen din mye viktigere enn størrelsen på lommeboken din. Eller som tidligere “chief evangelist” i Apple, Guy Kawasaki, så treffende sa det. “Har du mer penger enn hjerne, fokuser på outbound marketing. Har du mer hjerne enn penger fokuser på inbound marketing”. Vi i Left Brain Marketing kunne ikke være mer enig.

Har du lyst til å lese boken om Inbound Marketing, finner du både den og Guy Kawasakis velvalgte referanseuttalelse her.

Der er tre spesifikke områder hvor inbound marketing gir bedre effekt enn tradisjonell markedsføring (outbound marketing)

  1. Det koster mindre – Outbound marketing betyr stort forbruk av penger – enten gjennom annonsekjøp, innkjøp av mailinglister, leie av store båser på messer, med mer. Inbound marketing handler om å lage relevant innhold og snakke om det. Det koster ingenting å starte en blogg. En Twitter-konto er også gratis. Begge deler kan dra tusenvis av kunder til nettstedet ditt. Avkastningen på markedsføringen din (Marketing ROI) på inbound marketing kampanjer er høyere.
  2. Bedre målretting – Teknikker som kalde telefoner, masseutsendelser av post og epost er beryktet for sin dårlige målretting. Man spammer folk basert på én eller to atributter i databasen. Når du gjør inbound marketing, henvender du deg kun til fok som har valgt det selv. Folk som selv har kvalifisert seg og vist interesse for innholdet ditt, og som med høy sannsynlighet også er interessert i produktet ditt, eller tjenesten din.
  3. Det er en investering, ikke en løpende utgift – Når du kjøper PPC-annonsering på Google er verdien forsvunnet så snart du har betalt for den. For å holde deg på toppen av Google kjøpte søkeresultat, må du fortsette å betale. Ikke noe galt i det dersom du har en positiv avkastning på investeringen din. Men, dersom du investerer ressursene dine i å lage kvalitetsinnhold som rangerer høyt på Googles organiske søkeresultet, blir du værende der helt til noen andre kommer opp med enda bedre innhold, og det kan ta tid.

Lurer du på om dette kan stemme, anbefaler vi deg å lese bloggartikkelen “20 ferske statistikker om “inbound” markedsføring for 2012

 

Takk til HubSpot som har latt oss videreformidle deres innhold.

 

 

Share This