Musikk ble en moderne vare for det store massepublikum da Emile Berliner oppfant grammofonen i 1887. Det begynte med 78-platen før vinylen tok over, og etter mange viktige tiår med singel og LP-plater forsvant også disse til fordel for CD og kassett. Hvem hadde da trodd at LPen skulle komme tilbake? Nå er den her!

Popdesign og grafisk Rock & Roll

Det får meg til å reflektere. Kassetten var jo egentlig et gjennomført elendig produkt, og CDen ble i hvert fall ikke et designmessig stort bedre alternativ med sitt lille og puslete format.

Rock n roll marketing

Hva så med dagens digitale fremskritt? Hva med iTunes og Spotify? Joda , storartet. Jeg bruker det daglig. Men for meg blir det noe rastløst og sjelløst over det hele – rett og slett fordi det er for mye å velge mellom, og fordi det blir for teknisk og for distansert.

Dagens lette tilgjengelighet og store mengde musikk har på en paradoksal måte gjort oss fattigere enn før. Borte er gleden ved å finne og oppsøke ulike platesjapper, begeistret la seg forføre av coverinntrykk og bla seg frem til nye artister og uoppdagete utgivelser (ofte langt utenfor allfarvei). Borte er gleden ved å reise utenlands og finne et helt annet og større utvalg enn hjemme. Borte er også gleden ved å ønske seg, bestille, kjøpe, gi eller få selve platen – fysisk i hendene, for deretter å forholde seg til, dette ene, produktet med konsentrert lyttende innlevelse og fokusert oppmerksomhet.

Rock n roll marketing

Nå blir det tydligere enn noensinne at det var LP-coveret som forankret musikken og gjorde den konkret og håndgripelig for meg og alle i min generasjon. Ved taktilitet – ved å kunne ta på, åpne, bla, lukte, lese og studere tekster, bilder og detaljer.

Rock n roll marketing

Her ligger nok også noe av forklaringen på hvorfor LP-platen er kommet tilbake. For uten coverert er musikken i ferd med å miste sin produktmessige materialitet – vi kan ikke lenger forholde oss til den som objekt. Coveret er emballert atmosfære og opplevelse. Det innkapsler, uttrykker og omskriver musikken og blir en bærer av dens metaforer og stemninger. Det beriker oss og åpner opp for våre egne subjektive fortolkninger – en medskaper av
helhetsopplevelsen som får oss begeistret
til å tenke og fantasere, begjære eller forakte.

Rock n roll marketing78-platene, de såkalte ”steinkakene” ble solgt i beskyttende nøytrale papphylstre med utstanset rundt hull i midten, slik at platens trykte og informative etikett skulle komme til syne. Dette var bransjenormen helt frem til 1940 da det moderne platecoverets ”far” art director og grafiker Alex Steinweiss fikk idéen om å designe og produsere historiens første heldekorerte cover for plateselskapet Columbia Records.

Rock n roll marketing
Idéen var fullt og helt kommersielt betinget. Han argumenterte nemlig hardt med at visuell satsing ville øke salget – og han fikk rett.

I løpet av 40-årene dominerte fort de ”nye” dekorative coverne det amerikanske platemarkedet. Etter hvert som vinylen tok over for 78-platene på 50-tallet ble det også helt vanlig med påkostet utforming og fargetrykk . Platecoveret fant nå sin plass i det grafiske kommunikasjonslandskapet på linje med bokomslaget og plakaten, men sto nok nærmest magasinforsiden.

Rock n roll marketing

Magasinene var nemlig preget av portretter og situasjonspregete fortellende bilder som tydelig skulle samsvare med innholdet i bladet, og dermed appellere og signalisere sjanger og karakter til definert segment og målgruppe.

Plateselskapene lærte seg også raskt å bruke radioen som promotor for sine nye artister og produkter. Folk lyttet jo på radio i alle hjem, og gjennomslagskraften var derfor enorm. I USA spilte en rekke DJ,s og radioreportere en helt sentral rolle når det gjaldt utbredelsen av musikken . Hitlister ble viktige – ikke minst fordi plasseringene på listene skapte ytterligere salg. I Hollywood forsto man også at det var penger i musikk, og musikkfilmene ble en sjanger som trakk et stort og ungt publikum. Det var imidlertid utviklingen og etableringen av det nye og moderne mediet TV som fikk den aller største betydningen for formidling, salg og promotering av Pop og Rock.

Rock n roll marketing

Ed Sullivan Show var USA s mest populære TV-program på 50- og 60-tallet. Den ”eldre”, konservative, eksentriske, og ofte sarkastisk arrogante programlederen Ed Sullivan foretrakk hvite artister. Svarte band, avantgardejazz eller mer eksperimentell pop og rock hadde ingen sjanser her. I utgangspunktet var Sullivan svært skeptisk til den fremadstormende populærmusikken rock, som croonerkongen Frank Sinatra hadde kalt ” en grusom form for selvutfoldelse”.

Rock n roll marketing

Han lot seg imidlertid overtale til å sette den unge kontroversielle sydstatssangeren Elvis Presley på programmet i 1956. Grunnen var like åpenbar som den var kynisk. Ed Sullivan Show ville dermed bli sentralt delaktige i en nærmest eksplosjonsartet kommersiell, ny og tidsriktig suksess. Da Elvis gikk på luften hadde 80 millioner amerikanere anskaffet seg TV-apparater, og ca. 60 millioner av disse så programmet hvor den unge, sensasjonelle og frekke fyren hulket og skrek og vrikket med hoftene. En av seerne denne lørdagskvelden var den 11 år gamle gutten Bruce Springsteen. Han utbrøt til sine sjokkerte foreldre – ”Sånn vil jeg også bli når jeg blir stor”!

Rock n roll marketing

Plateproduksjon var nå blitt storindustri og Ed Sullivan Show ble raskt en veldig viktig eksponerings- og markedsføringskanal. Her fikk man presentert og promotert ”de nye varene” umiddelbart over hele USA. Dette fikk helt avgjørende betydning, ikke minst når det gjaldt suksessen knyttet til ”Den britiske invasjonen” – en lang rekke hvite, fremadstormende band som The Beatles, The Rolling Stones, The Animals m.fl.

Utover på 40- og 50-tallet vrimlet det av plateselskaper i USA, noe som igjen avspeilet det store amerikanske kulturelle mangfoldet. Jazzen hadde sin opprinnelse i New Orleans, i sørstatene dominerte countrymusikken, bluesen kom fra Memphis og Chicago og BigBand-musikken oppsto i de store byene. Platebransjen vokste raskt og pengene strømmet inn. De store selskapene konkurrerte hardt om talentene, og de små selskapene begynte å levere artister til de store. Det mest slående eksempelet på dette var det lille selskapet Sun i Memphis. Egentlig et platestudio på størrelse med en liten garasje.

rock n roll marketing

En dag kom den pur unge lastebilsjåføren Elvis Presley inn døren med ønske om å få spille inn to låter for egen regning. Han ville gi platen som en gave til sin mor.

Eieren av Sun plateselskap Sam Philips hadde allerede en lang rekke artister i stallen, dette var navn som Roy Orbison, Johnny Cash, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis. På tross av alle disse talentene forstod Philips umiddelbart at Elvis var selveste gullfuglen – den hvite mannen som kunne synge svart. Elvis ble rockens første megastjerne og Sam Philips ble gründermillionær bla. ved at han solgte Elvis til RCA for den helt uhørt svimlende summen av 35. 000 dollars.

I utgangspunktet var pop og rock ren dansemusikk som utviklet seg til underholdningsmusikk og etter hvert til det vi kan kalle stemnings- og billedskapende kunstmusikk. I starten spilte de fleste band inn ulike coverversjoner av andres, ofte allerede kjente, melodier. Et typisk eksempel på dette er The Beatles. Musikken skulle være underholdene og lett å danse til – men det betød ikke nødvendigvis at fremføringen var dårlig eller uoriginal av den grunn.

Den visuelle fremstillingen av rock og pop har fulgt musikkens utvikling parallelt fra det normative til det kreative, fra imitasjon til innovasjon. Visuell utforming og visuelle tegn og signaler ble sentrale faktorer i markedsmixen, salget og promoteringen av musikken. og fremdeles hjelper det oss i å orientere oss i et stadig større, nytt og mangfold landskap av artister og musikksjangre.

I dag er musikktilbudet så stort og mangfoldig at det er helt umulig å holde seg orientert – selv innenfor ganske snevre kategorier og sjangre. Det dukker til stadighet opp noe nytt, men, på tross av dette må vi nok erkjenne at vi kanskje er sterkest knyttet til den musikken som preget vår barndom og ungdomstid. Vi dyrker derfor ofte retro og virkelighetsflukt.

Rock n roll marketing

Musikken gir oss våre egne, helt personlig, skapte bilder og filmsnutter. Vi transformerer våre liv fra sosialrealistiske grå og sure regntunge dager til sukkersøt Lollipop, solrik berusende hippietilværelse eller et glødende kompromissløst pubertalt punkopprør. Musikken maner frem minner, bilder og nostalgi. Ungdommens hete sommerflirt blir bare vakrere og vakrere ettersom årene går, og mange av oss elsker at det gamle LP-formatet nå er kommet tilbake.

Fikk du ikke med deg del 1 i SYNLIG ROCK – Om kunst og designs betydning i pop og rock? Den kan du se her. 

[hs_action id=”6674″]

[hs_action id=”5033″]

Share This