Flyer 2012Skal du selge meg en musikkfestival må du ha artister jeg har lyst å høre på. Skal du selge meg nye sko eller klær bør du ha noe jeg liker. Skal du selge meg en aften på byen må du fortelle meg hvorfor jeg ikke skal sitte hjemme.

For meg er livet enkelt. Det er hva jeg til enhver tid gjør det til. Musikk er like enkelt. Jeg hører bare på musikk og grupper jeg liker. Skal jeg utvide horisonten, eller gjøre noe utenom det vanlige, skjer det på impuls eller ved at det planlegges på forhånd.

Trodde jeg.

Det viste seg at det var litt annerledes med musikk.

Kan en etterligning markedsføres som original uten å bli tatt for det?

Tydeligvis kan den det. Om du gjør det på riktig måte. Du kan kjøpe klokkekopier og falske Louis Vuitton-vesker når du er i utlandet. Du kan ta de med deg hjem uten å bli tatt for det, hvis de er til personlig bruk. Forsøker du derimot å importere det samme for videresalg, risikerer du fengsel, vann og brød. Selv om du selger dem som kopier.

Og det skulle da bare mangle.

I motebransjen kan du ikke selge etterligninger som originalvare.
I reklamebransjen blir du stilt i gapestokk og klistret til veggen hvis du kopierer andre.

Det er heller ikke god fisk å selge varer som ligner originalen. Det kan man imidlertid i musikkbransjen. Her er det fullt lovlig. Det kalles å ”covre”. Man kan altså gi ut andres musikk og tjene på det om man er flink nok.

Originalen

Cover

The Hollies gikk over streken

Favorittgruppen min har siden 1963 vært The Beatles, men også andre grupper som tilhører Mersey Beat-perioden ligger hjertet mitt nær. I 1964 fikk jeg også gehør for The Hollies. Gruppen som ”overtok” for The Beatles i Cavern Club.
The Hollies’ første konsert var på Oasis Club i hjembyen Manchester i 1962, og den første innspillingen i Abbey Road var i mars 1963. Men nok om det.

Beatlesplatene kom i hus etter hvert som de kom ut. Holliesplatene kom sjeldnere.
Jeg kjøpte de jeg likte best, og har etter egen mening de som var verdt å samle på.

For et lite halvår siden kjøpte jeg billett til «The Hollies 50th Anniversary Tour», en jubileumskonsert i Grieghallen. Jeg planla altså et lite halvår i forveien hva jeg skulle gjøre denne lørdagskvelden. Dette burde jeg jo unne meg.

The Hollies var jo en av godgruppene mine. Billetten til konserten ble kjøpt etter at salget hadde vært åpent i én dag. Det var nesten utsolgt og jeg havnet nesten på siste benk.

22Før dette besøket i Grighallen var jeg en tur til Abbey Road Studio sammen med noen av de andre bloggerne her i Rock’n Roll Marketing.

I Abbey Road besøkte vi blant annet Studio 2 der både Beatles, Hollies, Pink Floyd og Queen spilte inn mange av låtene sine.

Vi fikk se opptak fra innspillinger. Blant annet av Hollies låter. Vi var ca. hundre mennesker fra hele verden som valgte å besøke Abbey Road denne kvelden. Det var bare helt fantastisk.

Når jeg kom hjem spilte jeg meg opp på The Hollies, og gledet meg derfor ekstra til konserten i Grieghallen.

Hollies var gruppen som aldri hadde gått i oppløsning

I 1965 hadde de hatt flere nummer 1-hits enn The Beatles. På hjemmesiden sin fortalte de at de totalt hadde flere topphiter enn The Beatles. Det smilte jeg selvfølgelig av. I 1977, 7 år etter Beatles la på røret hadde de hatt én (1) mer enn The Beatles.

Jeg gledet meg som en unge. Det gjorde tydeligvis svært mange andre også. Dette blir stort tenkte jeg. Og jeg var nok ikke alene om den tanken. Det var fullt hus.

Når jeg så på publikum så det ut som jeg var kommet til et abonnementstreff for
”Vi over seksti”. Alle smilte og gledet seg. Men så til selve saken.

Dagens “The Hollies” – markedsføres som gruppen som har turnért sammenhengende i 50 år.

Skal noe kjøpes må det først selges

Hollies markedsfører seg som en gruppe som aldri har gått i oppløsning. En gruppe som har turnért verden over i hele 50 år. The Hollies var imidlertid ikke lenger det gode gamle The Hollies fra 60-tallet. Dette var en løgn. Det tok heller aldri av, selv hvor mye de forsøkte på det.
Det var nesten flaut.

Dagens utgave av «The Hollies» var etter min mening et gjennomsnittlig coverband som markedsførte seg som originalen. Det var bare gitaristen Tony Hicks og trommisen Bobby Elliott som var igjen av originalbesetningen.

Da gikk det opp for meg at den store forskjellen var at Graham Nash ikke var der.
Jeg oppdaget at for meg hadde The Hollies vært Graham Nash. Skuffelsen var stor.
Og det slo meg at dette skulle vært ulovlig .

Dette ble for meg det samme som å selge falske Louis Vuitton-vesker og utgi det som ekte vare.

Originale Hollis

De andre store ”studio 2”-gruppene The Beatles, Pink Floyd eller Queen ville aldri forsøkt på det samme. Tror jeg.
Selv om Beatles var John og Paul ville de aldri vært Beatles uten Ringo og George.

Queen uten Freddie Mercury er utenkelig, selv om de eksisterer.

Jeg hører selv til de som likte Pink Floyd da Syd Barrett var den kreative hjernen sammen med Nick Mason, Roger Waters og Richard Wright. Hør bare på denne: See Emily Play.

Men jeg syntes at alt ble bedre litt etter David Gilmour begynte i 1967. For meg tok det imidlertid ikke av før Roger Waters overtok som tekstforfatter og låtskriver etter at Syd Barret sluttet i 1968.

Selv om Gilmour fortsatte gruppen noen år etter at Roger Waters trakk seg ut i 1985 var det ikke lenger Pink Floyd. For meg vil aldri Pink Floyd være det samme uten Roger Waters.

At grupper til tider må skifte besetning forstår jeg. Noen faller fra, eller kanskje de ikke gidder mer. Se bare på Rolling Stones. De er fremdeles Rolling Stones.
Det tar fremdeles av på konsertene sine. Selv om originalbesetningen var Brian Jones,
Ian Stewart, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman og Charlie Watts.

Gruppen ble etablert og ledet av Brian Jones. Men Mick Jagger og Keith Richards laget de fleste låtene og overtok naturligvis ledelsen. For meg er det disse to som er The Rolling Stones, godt hjulpet av Watts.

Men den dagen Mick Jagger ikke vil mer er det ikke lenger noe Rolling Stones.
Hadde man forsøkt å markedsføre Rolling Stones uten ham ville hele verden ledd av dem.
Slik som jeg lo av The Hollies.

Men Hollies var en gang blant de aller beste

[hs_action id=”7654″]

[hs_action id=”6849″]

Share This