Keith Richards med sin GibsonSier du rock and roll til meg så tenker jeg med en gang på riff. Avhengighetsskapende riff som slår meg i mellomgulvet og får kroppen til å ufrivillig bevege seg.

Men riffet er eldre enn rock and roll. Uttrykket oppsto blant jazzmusikere på 1920-tallet og det brukes innen alle sjangre, country, blues, jazz, rock, pop, soul, funk, “you name it”. Selv i klassisk musikk kan man snakke om riff.

Et riff forbindes ofte med en sologitar. Man tenker gjerne på Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Deep Purple, osv. Men et riff kan også spilles på mange andre instrumenter, som bassgitar, piano, saksofon, trompet, alle salgs instrumenter egentlig, også trommer. Og da kalles det gjerne “drum beats”.

Rosser Reeves fant opp begrepet USP

Og hva er en USP? USP er en forkortelse for “Unique Selling Proposition”, og på norsk oversettes det ofte med “unikt verdiforslag” eller “unikt salgsforslag”. Noen benytter også unike salgsargumenter eller salgsegenskaper. Personlig ville jeg ha oversatt det med “unikt salgsframlegg”. Men la oss bare for enkelhets skyld benytte USP i fortsettelsen.

Begrepet USP ble utviklet av pioneren innen TV-reklame, Rosser Reeves hos Ted Bates & Company. I hans klassiske markedsføringsbok “Reality in Advertising” deler Reeves USP-en opp tre deler:

 1. Hver annonse eller markedsbudskap må komme med et konkret framlegg (tilbud) til forbruker, ikke bare vakre ord, overdrivelser eller vindusreklame. Hver annonse/budskap må si til hver enkelt mottaker: “Kjøp dette produktet, og oppnå denne spesifikke fordelen.”
 2. Framlegget (tilbudet) må være noe en konkurrent ikke KAN tilby, eller IKKE tilbyr. Det må være unikt, enten i selve merkevaren eller som et framlegg som ingen andre innen det spesifikke området tar hevd på.
 3. Framlegget (tilbudet) må være sterkt nok til å flytte massene, det vil si, tiltrekke seg nye kunder. Kunden skal si WOW, dette vil jeg høre mer om (kjøpe)

Oppsummert kan vi si det slik

 1. Du må alltid tilby kunden en fordel.
 2. Denne fordelen må være unik.
 3. Fordelen må være så sterk at den selger det som tilbys.

Riffet er låtenes USP

Men hva har en USP med riff å gjøre. Jo, riff er låtenes USP. Og da tenker jeg spesifikt på åpningsriffet. Det riffet du hører i åpningen av en låt, skal få deg til å tenke/si; WOW for et kanonfett riff. Jeg vil høre mer. Jeg må kjøpe platen.

Det er det unike riffet som tilbyr deg en melodifrase som sier at her kommer det en ubeskrivelig god låt som du bare må høre resten av. Er du med?

 1. Åpningsriffet er fordelen som tilbys kunden.
 2. Riffet må være unikt.
 3. Riffet må være så bra at det “selger” resten av låten.

Og hvilke sanger er det som har åpningsriff som “slår deg i trynet”, som gjør at du bare MÅ høre resten av låten. Og hvilke er det som virkelig har solgt plater i bøtter og spann, og som er udødeliggjorte? Der finnes hundrevis av låter med populære åpningsriff. Men her er min topp 20 liste:

 1. (I Can’t Get No) Satisfaction – Rolling Stones
 2. Jumpin Jack Flash – Rollig Stones
 3. Johnny B Goode – Chuck Berry
 4. Day Tripper – The Beatles
 5. Billie Jean – Michael Jackson
 6. Smoke On The Water – Deep Purple
 7. Whole Lotta Love – Led Zeppelin
 8. Another One Bites The Dust – Queen
 9. Jump – Van Halen
 10. Stayin Alive – Bee Gees
 11. I Was Made For Lovin You – Kiss
 12. Crosstown Traffic – Jimi Hendrix
 13. You Really Got Me – The Kinks
 14. Superstition – Stevie Wonder
 15. Back in Black – AC/DC
 16. We Will Rock You – Queen
 17. Heartbreaker – Led Zeppelin
 18. Bad To The Bone – George Thorogood & Destroyers
 19. Roadhouse Blues – The Doors
 20. The Boys Are Back In Town – Thin Lizzy

Har du Spotify kan du høre hele listen her nedenfor med unntak av AC/DC og Led Zeppelin sine låter som ikke finnes på Spotify. Day Tripper er en Paul McCartney-versjon fra Citi Field-konserten i 2009…som var meeeeeeget bra!

Men hva er din toppliste? Ikke nøl med å fylle opp kommentarfeltet nedenfor…

PS! Vi har tidligere skrevet flere bloggartikler om USP. Her er noen som er verdt å nevne:

[hs_action id=”4477″]

Share This