Det er ingen tvil om at reklamens makt er stor. Den har en viktig funksjon som kulturbærer og – ikke minst – som skaper av holdninger og verdier, vanligvis med intensjoner om å selge et eller annet. Men dette er i ferd med å endre seg.

ted-talks For fjerde år på rad kårer det internasjonale samfunnet av tenkere og idèskapere – TED – de mest innovative, oppfinnsomme og intelligente reklamene. (Ja, det finnes faktisk intelligente reklamer!)

TED starter sin 30 -års jubileumskonferanse i Vancouver neste uke, men offentliggjore i går vinnerne av organisasjonens  “Ads Worth Spreading Award”

“Tapperhet er en forutsetning for å lykkes i alle kategorier.”

adsworthspreading“Den beste reklamen vifter ikke produkter i forbrukernes ansikter – det reflekterer produsentens verdier. Mer enn noen gang, må virksomheter ære modige nok til å si noe autentisk og meningsfylt, ellers risikere de å bli glemt,” skriver tenketanken TED på sin hjemmeside.

“TED’s Ads Worth Spreading-prosjekt setter søkelys på kreativ reklame som bruker historiefortellingens påvirkningskraft til å uttrykke ideer og engasjere publikum på en meningsfull måte. Ads Worth Spreading belønner reklame som tar et standpunkt – og våger å utfordre andre til å gjøre det samme.”

TED_AdsWorthSpreading1Juryen har bestått av en gruppe bestående av representanter for konkurrerende bedrifter, bransjeeksperter og TED-representanter. Det kåres vinnere i følgende kategorier, (som er litt annerledes enn tidligere år:

1. Historiefortelling

2. Sosialt engasjement

3. Kulturelt kompass

4. Kreativ undring

5. Læring

Ronda Carnegie

Ronda Carnegie

Når det gjelder den tidligere kategorien “Tapperhet” sier Ronda Carnegie som er leder for TED Global Partnerships, “Vi innså at tapperhet, som opprinnelig var en egen kategori, er en forutsetning for å lykkes i alle kategorier.”

“I likhet med de beste TED-forelesningene, bidrar årets “ds Worth Spreading-awards til å  berike folks liv snarere enn forstyrre dem,” (så fikk hun sagt det også…).

Det er undertegneres ubetydelige mening at den beste innholdmarkedsføringen skapes når man blander det beste fra journalistikken med det beste fra reklamebransjen og det hele går opp i en slags høyere enhet.

Her er noen av mine personlige favoritter;

Click baby, click

Selskap: Adobe

Byrå: Goodby, Silverstein & Partners, US

Kategori: Kulturelt kompass

This hilarious spot from Adobe shows us what can go wrong when we’re not paying attention to analytics.”

(Med Grieg’s “Dovregubbens hall” i bakgrunnen).

Let’s save Africa

Selskap: Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund

Byrå: iKind Productions

Kategori: Socsialt engasjement, Kulturelt kompass

“Michael is the best at what he does—when top charities need an African child star for their ads, they call him first. This sarcastic piece reminds us of how ridiculous stereotypes can be, and why we need to throw them out.”

.

 Kamera skrekk

Selskap: Dove

Byrå: Ogilvy & Mather, UK

Kategori: Kulturelt kompass

Det er jo litt pussing; at så å si all jenter utvikler kameraskrekk etterhvert som de blir voksne…

“A journey through women’s relationship with the camera—from self-conscious avoidance to pure joy in the spotlight. With this ad, Dove encourages women to be their own beautiful self.”

  

Les og se mer på blog.ted.com 

Last ned  Whitepaper (PDF) her.

Suksess for innholdmarkedsføring

Det er ingen gyldne statuetter eller overdimensjonerte sjekker som deles ut i forbindelse med “Ads Worth Spreading”– kun ære.

I motsetning til tidligere har årets vinnere allerede opplevd enorm suksess med sitt respektive innhold før den prestisjetunge kåringen.

Den desidert mest sette (og delte) reklamen – med over 8 millioner visninger på YouTube – er følgende øl-reklame fra Guinnes:

.

Googles innovative blogg – thinkwithgoogle.com – fremhever akkurat denne reklamen som et eksempe på noe generelt – noe som appellerer til oss alle – uansett om vi liker øl eller ikke:

“No matter the audience, we’re all moved by memorable, energetic, empathic human stories presented in a new light. When you’re able to reimagine these insights, human desires and truths, you can create content that appeals to not just esteemed judging panels but also millions of people across the web.”

Les hele Google-kommentaren her.

Jeg vet ikke akkurat hvor lenge, men de ultra-kompetente TED-folkene har åpenbart kommet frem til det samme som, blant andre, vi i Left Brain Marketing har funnet ut av: Innholdmarkedsføring – eller “markedsføring uten reklame” – i sosiale medier seiler opp som en grunnpilar for fremtidens digitale markedsføring. Ikke bare fordi vi markedsførere synes det er så fantastisk morsomt å drive med, men fordi forbrukerne krever det.

Mer fra TED:

Under årets TED-konferanse vil nåværende og tidlgere vinnere av Ads Worth Spreading samles for å starte opp et nytt prosjekt – markedsføring av TED.

TED2014_main_r

2014 marks TED’s 30th anniversary, and the theme for TED2014 is simply this: “The Next Chapter.” We’ll be seeking to understand what are truly the most significant developments of the last 30 years … and applying that knowledge to understand what’s ahead. The theme makes it easy for us to reach out to the world’s greatest minds and challenge them to help shape a program better than any in our history — in an unforgettable custom theater designed for talk.

Ifølge Ronda Carnegie er det snakk om en holdningskampanje som skal inspirere folk til å innvolvere seg i arbeidet med å spre de beste ideene fra tenketanken. “Det er tre utfodringer som må takles,” sier Carnegie . ” Hvordan lærere og studenter kan delta i TED , hvordan enkeltpersoner kan hjelpe til med å spre en idé – det vi kaller The Ripple Effect – og hvordan man skal bringe TED’s budskap i samfunnet på en måte som gjør at folk får lyst til å involvere seg.

Vi gleder oss til å se resultatet!

cta_online marketing

Share This