Alle gitarister og rockefans kjenner til VOX – gitarforsterkerne som har fulgt rockemusikken fra fødselen på 50-tallet. Lasse Berntzen forteller historien om lyden bak de mest kjente stjernene.

vox_ac30cc2

VOX ac30

Dartford er en søvnig liten forstadsby som ligger 2,5 mil sør-øst for London, sentralt i Kent i England. Ved siden av billedkunstneren Peter Blake (som bla. er kjent for  Sgt. Pepper coveret) er byens store sønner – Keith Richards og Mick Jagger.

Dartford3799

Dartford

De to gikk faktisk i samme klasse på barneskolen, men det er det berømte møtet mellom dem på Dartford togstasjon den 17. Oktober 1961 som regnes som et av rockhistoriens viktigste sammentreff. Begge var studenter som stresset i morgenrushet. Mick på vei til London School of Economics, og Keith til Sidcup Art College.

 

Klassebilde Mick og Keith School photo showing Mick Jagger (3rd from left) and Keith Richards (6th from left back row) when they attended Wen-808177

Klassebilde – Mick og Keith

 

Mick la imidlertid merke til Keith.

De hadde ikke hatt kontakt med hverandre siden barneskolen, og nå var klassekameraten hans blitt en kuul type med en elektrisk Høfnergitar i den ene hånden og en bunke bluesplater i den andre. De kom i prat, noe som igjen førte til at de begynte å spille sammen, i et band som fikk navnet Little Blues Boys – forløperen til The Rolling Stones.

Men i følge Keith Richards var det ikke de to, men derimot Brian Jones som var den ledende kraften i dannelsen av The Rolling Stones. Han styrte bandets utvikling i den tidlige fasen, var en dyktig musiker, kom med navnet, skaffet jobbene, styrte økonomien og var den ivrigste til å forslå nye låter.

37c6d85d

Brian Jones

I tillegg til dette utmerket også Brian seg ved at han spilte på en helt spesiell elektrisk gitar, som for alltid vil bli assosiert med ham som person. Den hvite, ovalt eggeformete, VOX Mark VI, også kalt The Teardrop.

Bakgrunnen for dette var at VOX designeren Michael Bennett hadde utviklet en prototyp som han fikk Brian til å teste ut, og som igjen førte til at Stones-gitaristen inngikk en promoteringsavtale med VOX .

Dette bringer oss tilbake til Dartford, for det var nemlig her de legendariske VOX forsterkerne og instrumentene ble produsert.

1-1

Utviklet med faglig entusiasme, kunnskap og pågangsmot

 

Den eventyrlige historien om VOX har mange paralleller til de fleste utviklerne av rockens instrumenter og forsterkere på 60 og 70 tallet.

Som Fender, Gibson og andre kjente merkenavn ble også VOX utviklet av smarte nytenkende personer, gründere med lite skolegang, men med enorm faglig entusiasme, kunnskap og pågangsmot.

I likhet med svenke Hagstrøm importerte også VOX italienske trekkspill og gitarer i starten. Men som svenskene, utviklet VOX etter hvert sin egen produksjon av både gitarer, orgler og forsterkere.

3

UNIVOX,

Helt parallelt med møtet mellom Mick og Keith var det faktisk også et tilfeldig møte mellom to andre unge menn, 20 år tidligere, som var den direkte årsaken til at VOX ble skapt.

Det var under krigen i 1942 at Tom Jennings og Dick Denny møttes i Dartford.

Mens tyskerne bombet byen, holdt de to amatørmusikerne oppe moralen og humøret i tilfluktsrommene ved å jamme på trekkspill og gitar. Etter krigen etablerte Jennings sitt eget firma. Han begynte å selge trekkspill og andre musikkinstrumenter før han etter hvert utviklet sitt eget produkt, den lille bærbare forsterkeren UNIVOX, i 1951.

Året etter lanserte han også et orgel med samme navn.

På midten av femtitallet begynte rocken å gjøre seg gjeldene og Jennings så et stort nytt forretningspotensiale i også å satse på gitarforsterkere og el-gitarer.

0004092_vox-ac4-ac4c1-bl-combo-amp

VOX ac4 combo

Nå var det naturlig å gjenoppta kontakten med gitaristen Dick, ikke minst etter at det gikk rykter om at den gamle vennen hadde bygget sin egen gitarforsterker. Med felles interesse for elektronikk begynte derfor de to å jobbe sammen i 1957. Året etter var den første 15 watts gitarforsterkeren deres blitt en realitet, lansert med merkenavnet VOX AC15.

Fra slutten av femtitallet og gjennom hele 60 tallet opplever mange britiske band en helt enorm internasjonal suksess, ikke minst i USA, under det som i ettertid er blitt betegnet som The British Invasion.

cat_1966vox_page05-033108

VOX – synonymt med britisk sound

Timingen for salg av rocke-instrumenter, el-gitarer og de nye VOX forsterkerne var perfekt, og etter en tid ble suksessen så stor at VOX nærmest ble synonymt med britisk sound.

The Tornadoes store hit Telstar ble spilt på et UNIVOX orgel og skifflemusikere som  Lonnie Donegan begynte å bruke VOX forsterkere.

Men det var da The Shadows fikk sitt gjennombrudd, og gitaristen Hank Marvin ble kjent for sin karakteristiske klare gitarlyd, at salget virkelig tok av.

p5

VOX med imponerende produktkatalog

 

Bandet klaget imidlertid på at 15-watterne ble for puslete, spesielt når de spilte live med Cliff Richard, og hylende jenter overdøvet bandet.

Løsningen på problemet ble den dobbelt så kraftige AC 30 forsterkeren, en legendarisk rørforsterker som de fleste el-gitarister har hatt, eller har, et kjærlighetsforhold til.

The Beatles, The Rolling Stones, The Animals, The Who, The Kinks og mange flere – fikk karakteristisk og god lyd ved hjelp av VOX forsterkere, og i 1962 kom også Continentalorgelet på markedet som satte sitt helt markante preg på blant annet musikken til The Animals og The Doors.

Allerede i 1960 opererte VOX med en imponerende produktkatalog som innbefattet gitarmodellene The Ace, Duotone, Soloist, Clubman og Stroller, men alle disse var egentlig Fender kopi/varianter som ble produsert hos EKO i Italia.

Phantom

The Phantom

Jennings var en sann innovatør, og i 1961 innså han at VOX måtte utvikle et helt nytt uttrykk og design for å kunne imøtegå den tøffe konkurransen fra de anerkjente og dominerende amerikanske gitarfabrikantene. Resultatet ble The Phantom – en revolusjonerende annerledes modell som raskt ble det britiske 60-tallets ultramoderne gitarikon – designet av Michael Bennett.

Beatles-Vox-Ad_AC30

VOX og The Beatles

I 1962 kjøpte John og George i The Beatles hver sin VOX forsterker på kreditt. Året etter klarte imidlertid manageren deres Brian Epstein å overtale VOX og markedssjef Reg Clark til å inngå en avtale hvor bandet fikk alt sitt nødvendige orkesterutstyr -gratis.

Dette var før bandets store gjennombrudd, og etter hvert som populariteten steg – ble jo denne avtalen helt gullkantet for VOX.

 

VOX fortsatte med sin nyskapende eksperimentering, og de lanserte blant annet  el.basser, en rekke nye forsterkermodeller, orgelgitar, elektrisk citar (bygget for Brian Jones), den lille 12 strengs elektriske Mando-gitaren og en spesialdesignet gitar ”Magic Alex” for John Lennon.

vox+lennon+guitar

The Magic Alex

Mot slutten av 60-tallet endret rockemusikken seg dramatisk. Gruppene begynte å spille høyere og røffere, på stadig større arenaer, og VOX ble utfordret kraftig av nye britiske produsenter – ikke minst Marshall.

I 1968 fikk suksessbedriften VOX problemer, og behovet for å få tilført ny kapital ble så stort at Jennings så seg nødt til å selge. Han solgte firmaet til et annet britisk elektronikkfirma – The Royston Group, og dette ble dessverre skjebnesvangert.

Eventyret VOX var over.

Merkenavnet og produktene lever imidlertid ennå, og gitarer og forsterkere blir i dag produsert i Kina.

Se den stjernespekkede BBC-dokumentaren om VOX-eventyret her.

Del 1

.

Del 2

.

CTA-innhold-573x241

Share This