Tanker og meninger fra en som tar bilder av band og konserter.

Meningen med å gå på en konsert i stedet for å kjøpe platen, er totalopplevelsen. Musikken skal ikke bare høres, den skal føles, smakes, luktes og sees også. I tillegg treffer du andre mennesker med tilsvarende interesser som deg selv, slik at den også diskuteres. Dette er bare noen momenter i begrepet «Konsertopplevelse». Det å oppleve tingene live, forsterker opplevelsen kraftig. Musikerne har en tendens til å konsentrere seg om det musikalske, og det er for så vidt riktig. Det de glemmer er at det visuelle også er en del av totalopplevelsen.

Innenfor fotografering blir de fleste av disse tingene verdiløse. Vi må formidle alle disse inntrykkene i form av et bilde. Det er derfor det er så viktig for fotografen å «fange øyeblikket». Vi vil ha det bildet som gir mest mulig informasjon om det som skjer der og da. Derfor er det så viktig at enkelte ting faller på plass.

Vi starter her med scenen. Fjern alt som ikke trenger å være der. Forstyrrende elementer skaper rotete bilder, og kan skjule vesentlige detaljer. Jakker og instrumentkasser trenger ikke være der, heller ikke stoler, bord eller annet unødvendig rask. En annen u-ting på scenen er notestativer. Jeg forstår nødvendigheten av dem, men jeg forstår ikke hvorfor de ikke kan være mer vannrette. Er de flate, synes de mindre på bildet, og vi ser mer av artisten.

Å spille slagverk er en fysisk ting. Etter en stund kommer svetten. Det er derfor greit med en håndduk, men den trenger ikke være hvit og henge på et cymbalstativ… Når slagverket rigges, er det greit om cymbalene plasseres ut på sidene. Er det en åpning i midten er det mye lettere å få gode bilder av den som spiller.

Those Things med Elin Hellquist (Jensen) Rockheim 2013

Those Things med Elin Hellquist (Jensen) Rockheim 2013 – Foto: Vemund

Plassering på scenen. Har dere en «lefty» i bandet, så plasser han slik at gitaren peker utover. På den måten slipper han å bli stående langt ute på ene siden, for da virker det som han ikke er en del av bandet. Vinklingen av gitaren virker også inn på det estetiske. Lik vinkling på alle gitarene er estetisk nytelse, og signaliserer at dere er samkjørte.

Når konserten starter, må fotografen etablere kontakt med artisten(e), fange blikket. Øyner er sjelens speil, og inneholder et hav av informasjon og følelser. De forteller også mye om artistens trivselsfaktor. Toppen på hodet holder lite informasjon, bortsett fra hvor stor månen er. Derfor, opp med hodet. En god holdning er et tegn på god selvtillit. Rett deg opp, og du utstråler sikkerhet. Det virker positivt på totalbildet, og kan til og med kamuflere småfeil.

En mikrofon i ansiktet virker på samme måte som en sladding. Synger du ikke, så trekk deg vekk fra mikrofonen. Er det kun en artist på scenen, er det relativt enkelt å få gode bilder. Vanskelighetsgraden stiger i forhold til antallet i bandet. Det er alltid en som velger å studere skoene sine i det bildet knipses. Det er derfor en fordel om dere øver inn at når refrenget starter, skal alle se opp. Fange blikket til 5-6-7 personer på samme tid, er nesten umulig uten hjelp. Vi er derfor avhengig av at artistene samarbeider.

Bilder er en dokumentasjon for framtiden. Når øyeblikket er over, lever bildene videre. Det er derfor viktig å gi ett så riktig bilde av øyeblikket som mulig. For ettertiden vil gode bilder være det samme som en god konsert. Folk som var på konserten, skal kunne gjenoppleve konserten gjennom bildene, og folk som ikke var der, skal kunne få et inntrykk av hva som skjedde der. Det er derfor viktig at bildene inneholder så mye informasjon som mulig. En svettedråpe forteller f. eks. noe om temperatur og spenningsnivå. Informasjonen ligger i de små detaljene.

Det er også viktig at bildene ikke blir redigert for mye. Det er enkelt å redigere vekk en stol eller et stativ på scenen, men da blir historien feil. Bildene skal fortelle en historie slik den var, ikke slik den kunne vert. Omfattende redigering av motivet er en forfalskning av historien.

Emmerhoff & The Melancholy Babies, Garage 2010

Emmerhoff & The Melancholy Babies, Garage 2010 – Foto: Vemund

Bruk av lys og røyk kan gi fantastiske effekter i bildene, dersom det blir brukt riktig. For mye røyk gjør det vanskelig å ta bilder av det som befinner seg bak på scenen. Den på slagverk kan ofte ikke identifiseres. For mye rødt lys resulterer i lenger lukketid på kameraet, og vi får mye bevegelse i bildet. Dette kan av og til være en god effekt, men ikke alltid. Blått lys gir kortere lukketid, men det blir kalde bilder.

Levende lik passer best på et filmlerret. Brukes det blitz, blir lyseffektene og skyggeeffektene mer eller mindre visket ut. Blitz og røyk går ikke sammen. Blitzen reflekteres i røyken, og det blir grå og kjedelige bilder. Det fungerer slik at det som er bra i en setting, ikke fungerer i en annen. Kodeordet her er variasjon. Det ironiske her er at det er variasjonen som gjør at det er vanskelig å fotografere på konserter…

Orbo & The Longshots, Garage 2010

Orbo & The Longshots, Garage 2010 – Foto: Vemund

Jeg vil også nevne bekledning. Konserter er som regel dominert av mangel på lys og mørke farger. Har noen på seg en hvit skjorte, trekkes publikums fokus automatisk mot den. Dette kan være en grei effekt, dersom fokuset trekkes til riktig sted.

Som dere forstår, er det mange ting å tenke på. Dagens teknologi tillater oss å ta bilder av ting som tidligere ikke kunne fotograferes. Vi er ikke lenger så avhengig av riktig lys, etc. Problemet er at det perfekte bandbildet er avhengig av at mange ting stemmer overens, samtidig. Det estetiske er det momentet ingen tenker på før det er for sent. Øyeblikket er over. Dersom bandet og teknikerne ikke kjenner til dette, blir bildene deretter. Med bedre samarbeid kan bildene bli betydelig bedre.

Det skal og nevnes at noen ganger er det fotografer som ødelegger bildene. Er det flere fotografer, så går de i veien for hverandre. Flere kokker, mere søl. Det er derfor viktig at fotografene kler seg nøytralt, slik at de blir minst mulig synlig. Det er også greit om de tar sine bilder, for så å trekke seg vekk. Mange har en tendens til å oppholde i hovedsektoren alt for lenge. Noen går til og med opp på scenen. Dermed er de midt i senter for han som prøver å få oversiktsbilde av bandet.

Hemmeligheten for en god fotograf er å kunne forutse handlingen, og posisjonere seg på riktig sted til riktig tid. Han må også ha utstyr som passer til jobben. Dagens optikk gjør at du ikke lenger trenger å stå på 1 meters avstand for et nærbilde. Lysfølsomheten og kvaliteten på kameraet er også blitt så god, at du sjelden trenger blitz, og du kan stå på avstand og bruke zoom. Dette gir et hav av muligheter, dersom vi samarbeider. Det er også en grei regel at blitz kan brukes på de tre første sangene. På den måten får fotografen side blitz bilder tidlig, og det blir minimalt med forstyrrelser videre i konserten. Folk er kommet for å se en konsert, ikke for å irritere seg på en fotograf som vimser fram og tilbake og blitzer.

Øyvind (Elg) Elgenes, Logen 2013

Øyvind (Elg) Elgenes, Logen 2013 – Foto: Vemund

Dette er en tankevekker for både publikum, musikere, teknikerne og fotografene. Håper alle tenker over dette. Når dere vet hvordan ting fungerer, er det mye lettere å innordne seg slik at det fungerer for alle. Samarbeid heter det. Så håper jeg alle får en god konsertopplevelse, og det blir tatt mange gode bilder, slik at konserten blir dokumentert for ettertiden.

[hs_action id=”4427″]

Share This