Organisk rekkevidde på Facebook stuperEn ny rapport fra Forrester Research bekrefter at Facebook har som mål å sterkt redusere såkalt organisk sosial markedsføring på sitt nettsted. Fra Januar 2015 vil folk knapt se denne type innhold i sin News Feed. Men dette har vært kjent en stund blant oss som driver i bransjen. Ogilvy rapporterte allerede i februar tidligere i år at store merkevarers Facebook-oppdateringer kun nådde 2% av sine fans. Et tall som ble redusert med 0,5% hver måned. Forresters egene tall viste at kun 0,07% av store merkevarers fans likte, delte eller kommenterte på merkevarens Facebook-oppdateringer.

Når et sosialt nettverk favoriserer betalte annonser, og gjør alt de kan for å skjule innhold som er interessant for leserne, kan det sammenlignes med en avis med bare annonser. Og hvor bærer det da? Jo, da blir man som medie mindre og mindre interessant. Man risikerer å bli et nytt MySpace. Jeg mener Facebook må passe seg. Vi ser at der er andre nettverk på vei opp, Ello for eksempel, som ved lov garanterer et annonsefritt miljø. Siden vi vet at folk ikke liker annonser, og prøver å unngå dem, vet vi at de hopper over på plattformer som ikke invaderer dem med annonser de ikke har bedt om å få se.

Google har alltid skjønt at det er brukerne som bestemmer. Dersom Google går i fellen og kun viser betalbare treff på Google, vet de at vi hopper videre til den andre søkemotoren som ikke gjør det. Google gjør alt de kan for å vise de mest relevante resultatene som vises kan, når vi søker.

Facebook på sin side gjør tilsynelatende alt de kan for å kneble interessant innhold, og fremme betalt innhold og annonser. Og vi som har fulgt med en stund, vet at denne type innhold som regel har liten verdi. Dette er typisk innhold som folk ikke ønsker å se, med visse unntak naturligvis.

Du kommer ikke inn...uten pengerSå hva gjør vi da? Vi som ønsker å øke rekkevidden. Jo vi kan prøve å optimalisere innholdet vårt, slik som det blir anbefalt i denne meget gjennomarbeidete artikkelen fra Buffer, “Decoding the Facebook News Feed: An Up-to-Date List of the Algorithm Factors and Changes”. Eller vi kan som Izideo foreslår i sin artikkel “No More Organic Reach on Facebook, A Challenge for Marketers”, stole på egne krefter, og bygge opp eide nettverk på egne websider?

Jeg må innrømme at vi er i tenkeboksen. Vi mener Facebook er på ville veier fordi vi ser at de ikke har respekt for brukerne sine, og de ønskene de har. Man prøver å maksimere annonseinntektene, men gjør seg selv en bjørnetjeneste. Eller pisser i buksene for å bli varm, som noen også liker å si.

Vi har hatt en konverteringsrate for Facebook i år på 0,2%. Til sammenligning hadde vi 0,8% i 2013. For vår del viser det at Facebook er det minst viktige sosiale mediet for oss. Men det er ikke overraskende i og med at vi opererer i bedriftsmarkedet. Men tendensen er ikke god. 0,2% er så lavt at vi må vurdere om vi skal satse på Facebook i 2015.

Se ellers den interessante og opplysende artikkelen fra Hans-Petter Nygård-Hansen, Verdiløse Facebook-Likes, hvor Hans-Petter konkluderre med at du må ha markedsmidler for å lykkes på Facebook, uansett hvor mange likes du måtte ha.

Poenget med Facebook er å øke rekkevidden og interaksjonene. Når Facebook motarbeider dette, og reduserer vår rekkevidde på den måten de gjør, så blir nettverket mindre relevant. Greit at man må være der kundene er, men ikke på den måten som Facebook legger opp til. De er i ferd med å ødelegge for seg selv. Vi håper bare at Ello og andre nettverk som er fri for annonser, eller medier som forstår at der finnes en grense, som Google gjør, vokser frem og blir seriøse konkurrenter til Facebook. Det er konkurranse fra disse som eventuelt kan føre til endret atferd fra Facebook.

Eller hva mener du? Er du fortsatt på Facebook for å markedsføre produktene og tjenestene dine? Funker det i dag? I morgen.

Share This