Bergen Beat

Bergen har alltid vert en unik by, også når det gjelder musikkmiljøet. De fleste andre steder konkurrerte bandene, mens i Bergen stort sett samarbeidet de. Noen musikere spilte i 2-3 band samtidig og de «lånte» folk av hverandre om noen var syke. Det var/er ikke vanlig andre steder. Selvfølgelig var det også et godt utviklet konkurranse instinkt på våre musikere, men ikke verre enn at stridighetene kunne legges til side når situasjonen krevde det. Skal du utvikle musikken, må du ha en sterk personlighet. Det manglet heller ikke i Bergen. Forskjellen er at her kunne de fleste samarbeide.

I 1964 oppstod begrepet «Bergen Beat». Inspirasjonen kom fra Liverpool, der bandene som hørte til langs elven Mersey skapte begrepet «Mersey Beat». Bergen var jo også en havneby, så hvorfor ikke. 28 singler der 7 band medvirket i tidsrommet 64 til 67 ble resultatet. Dette er de første innspillingene som Bergenske Beat/Pop Band fikk utgi på plate, og singlene er i dag rimelig ettertraktet. Noen av dem har en prislapp på 5-6.000,- kroner…

Bergen Beat singler

Konkurranse instinktet ble for alvor vekket da de i oktober 1965 arrangerte den første ungdomsfestivalen i Bergen, der de skulle kåre Bergens beste band. Arrangementet het Pop Uken, og ble arrangert i Espelandshallen i 65 og 66. I 67 skiftet de navn til Ungdomsfestivalen og arrangerte det i Bergen sentrum (Konsertpalléet, Engen Kino, Haldorsens Selskapslokaler og Turnhallen). Senere skiftet det navn til Kronstad Festivalen, og så til Eggstokk Festivalen som eksisterer i dag. Essensen var at bandet som vant, kunne kalle seg Bergens beste band ett helt år.

Etter noen år oppstod det et problem. De virkelig gode og etablerte bandene torde ikke å risikere å bli slått, så de meldte seg ikke på. De kunne da hevde at bandet som vant, gjorde det for at de ikke var med. Verdien av konkurransen ble derfor begrenset. Senere har konkurransen mer gått over til å presentere nyetablerte og ukjente band. Det gamle konseptet minnet mye om det som i dag heter Emergenza, der unge og usignerte band konkurrerer i en lokal konkurranse, videre til en nasjonal konkurranse, og så til en Europeisk finale.

Program for Popuken 1966

På 60- og 70-tallet var Forsvaret den store trusselen for bandene. Etter plikttjenesten fant guttene seg en stabil jobb og stiftet hjem og familie. De neste årene strakk ikke tiden til for videre band aktivitet. Noen solgte gitarene og trommene, mens andre pakket dem på loftet. Det var få som fortsatte aktivt med musikk.

29. juni 2005 ble Bergen Beat Club startet.

Noen smarte hoder hadde regnet ut at nå snart skulle musikerne fra 60-tallet pensjonere seg, og de trengte noe å gjøre på og et sted og samles. I klubbens vedtekter står det blant annet:

Klubben er ment som et tilbud til de som har en spesiell interesse og tilknytting til musikken og miljøet fra 60- og 70-tallet, det være seg aktive/passive musikere, samt publikum generelt. Klubbens intensjoner er å være en aktiv, levende klubb, hvor medlemmene selv er den største ressursen.

Dette skulle etter hvert vise seg å være en genial idé. Andre byer har prøvd lignende konsepter, alle har feilet. Det skjedde ikke i Bergen. Mulig det skyldes det gode miljøet på 60-tallet, eller kanskje vi har en kraftigere motvilje for å feile, men etter 10 år lever klubben fortsatt, og den lever godt.

Bergen Beat Club - Bli medlem

Vi har litt etter litt utviklet et konsept som fungerer. Dette konseptet er unikt i Europeisk sammenheng. De på Rockheim sier vi har klart det umulige, og de er imponert. Hvorfor har vi lykkes der alle andre har feilet? En av grunnene er at vi ikke har gapt over mer en vi kan svelge. En annen grunn er fornuftig og nøktern styring av klubben. Ett flott lokale i riktig stil er også et moment, og også det at vi prioriterer kvalitet i alle ledd er viktig. Dette har ført til et stort og godt publikum, som finansierer et topp kvalitet innleid lydanlegg med proffe teknikere. Kvaliteten på lyden og et stort og godt publikum gjør at mange band ønsker å spille for oss. Variasjon i musikken og god kvalitet trekker flere folk. Vi er inne i en «God Spiral», og den peker fortsatt oppover.

Mange av de gamle musikerne har funnet fram igjen instrumentene eller kjøpt nye. De har øvd litt, og så har de ringt til gamle kammerater, og så plutselig er de gamle bandene samlet sammen igjen. Etter en stund kommer henvendelsen til klubben, «Vi er Spilleklare». Bandet i videoen over er Tornado.

Noen treffer gamle venner igjen på klubben, og folk som ikke fikk anledning til å spille sammen den gang, realiserer det nå. I desember er det Jule-Jam. Dette var egentlig et tilbud til gamle musikere som ikke hadde et band å spille med. Klubben organiserte dem slik at band ble dannet, og etter 3-4 øvinger var de klare for scenen i desember. Dette ble så populært, at hele band meldte seg på, ble splittet opp, og spilte med folk de aldri før har spilt med. I desember 2014 var det 53 musikere med, undertegnede medberegnet. Her er det åpent for alle.

Bergen Beat Club Nøsteboden

Vi prøver å være så inkluderende som mulig, og denne framgangsmåten har vist seg å fungere. Musikere som ikke er på scenen er blant publikum, og avstanden mellom artist og publikum fjernes. Her er alle en del av klubben og fellesskapet. En slik inkludering er god grobunn for vennskap, og gjestene føler tilhørighet. En av våre rutinerte musikere sa det så fint:

Bergen Beat Club er så bra, at medlemskap burde deles ut på blå resept.

Et slikt tilbud er helt klart bra for helsen. I stedet for å dumpe ned i godstolen og sitte der til de dauer, tilbyr vi dem en scene de kan spille på. Vi tilbyr et sosialt miljø med god takhøyde, der de kan utfolde seg, og treffe nye folk med like interesser. Medlemmene våre får også en utfordring mentalt. Det å spille sammen med andre krever mye mentalt også.

Vi reiser også på tur med klubben. Vi har to ganger vert i Liverpool, der bandene våre har fått spille på legendariske «The Cavern Club» (Tilbake til Mersey Beat). Vi har også to ganger reist til Øystese og én gang til Trondheim. I Trondheim opptrådde bandene våre på scenen på Rockheim, og vi hentet inn et lokalt band også. Missing Link var legendarisk på 60-tallet.

Slike turer er viktige i forhold til miljøet i klubben. Samholdet styrkes, vennskap styrkes og fortellingene er mange og gode. Forleden kom en voksen dame med ett lite gullkorn.

På de 2 siste årene er mannen min blitt 10 år yngre, og han synger igjen.

Dette illustrerer fint hvordan klubben virker inn på mental helse. Her føler du ikke at du er gammel og utskiftet. Her er du kun erfaren…

Med alt dette i bakhodet, våger jeg å konkludere med at vi har skapt noe som har livets rett. Vi har faktisk skapt noe som forlenger livet. Vi lyser opp hverdagen for en haug med gamle musikere, og viser dem at det å være pensjonist ikke er så gale. Det gir deg tid til å drive med det som virkelig gir deg glede. Det gir også noe til tilskuerne. Det gir dem en anledning til å snakke med sine gamle helter personlig, og ikke minst, komme seg ut og treffe andre folk. Det beviser også at vi Bergensere er «Nokke for oss sjøl» Vi klarer det ingen andre klarer. Ingen andre i hele Europa….

NøstebodenDersom dere nå ønsker å vite mer, kan dere gå inn på Bergen Beat Clubs hjemmesider.  Dere er hjertelig velkommen til å ta del i et unikt prosjekt som er til glede for alle som liker god musikk. Vi holder til på Nøsteboden, og vi har klubbkveld første onsdag i hver måned, unntatt juli og august.

 

 

Hva kan du lære om Partnermarkedsføring fra Bergen Beat og Bergen Beat Club?

I Left Brain Marketings system er der en veldig viktig komponent som heter Partnermarkedsføring. På engelsk kan denne idéen seile under flere flagg. Noen snakker om Collaboration Marketing. Andre kaller det for Co-Marketing, Co-Branding, etc. Kjært barn har mange navn.

Hele poenget er å samkjøre bedriftens interesser, ressurser og markedskraft med andre likesinnede selskaper (band) for å oppnå mye mer enn du kan være i stand til å gjøre på egen hånd.

Og i så måte er Bergen Beat og Bergen Beat Club et strålende eksempel. Og dette unike samarbeidet har egentlig pågått i alle årene siden vi først hørte om Bergen Beat. Den ene Bergensbølgen etter den andre har skyllet innover resten av landet og noen ganger videre over Nordsjøen og Atlanteren.

Musikkmiljøet i Bergen har det vært skrevet side ned og side opp om, og det alle understreker er den unike samarbeidsånden som råder i hele musikkmiljøet. Man lærer av hverandre og man går sammen for å, ja, oppnå mye mer enn du kan være i stand til å gjøre på egen hånd.

Og det er noe du også kan gjøre for deg og din bedrift. Hvorfor ikke dra fordel av de bedriftene som allerede betjener samme målgruppe som du ønsker å nå.

Her er Left Brain Marketings topp 10 idéer for partnermarkedsføring i en online verden:

  1. En enkel “joint venture” vil være å utveksle linker eller bannerannonser med andre relaterte websider.
  2. Del en webside med andre foretak som har samme målgruppe. Dere vil begge markedsføre den samme siden og sørge for dobbel trafikk.
  3. Bytt kundeuttalelser eller kundeanbefalinger for hverandres produkter eller tjenester.
  4. Kombiner dine produkter eller tjenester med en annen leverandør, slik at dere får laget én stor pakke som dere begge kan markedsøre. Del inntektene.
  5. Har du et produkt eller en tjeneste som ikke selger så bra? Tilby det som en gratis bonus sammen med et produkt eller tjeneste fra et annet foretak. I bytte, be om en andel av inntektene.
  6. Tilby et annet foretak å legge inn en annonse eller lignende i din produktpakke. Bare husk å få dem til å gjøre det samme for deg.
  7. Bytt e-zine- eller atoresponder-annonser med fortak som har samme type målgruppe.
  8. Slå deg sammen med andre foretak i samme gate som deg for å lage en e-bok som dere kan bruke som “give away”. Publiser webside-annonsene dine i e-boken og del den ut gratis til alle som vil ha den.
  9. Vær vertskap for et virtuelt seminar sammen med et annet foretak. Inkludere hverandres promomateriell på websiden.
  10. Lag et freeware-program eller -app sammen med et annet foretak. Inkluder promomateriell for produktene/tjenestene dine i programmet, og legg det inn i en appstore og andre freeware siter.
Share This