Pressen spiser kameler

Ingenting er det det engang var. Når annonsemarkedet tørker ut spiser selv pressen kameler. Content is King. Kunnskap er viktig i alle profesjoner. Ting endrer seg og verden går fremover. Alle mediehus med respekt for seg selv har begynt med Content Marketing.

De kaster seg over det. Journalistene som før var gravende og opptatt av å formidle nyheter fikk nå en ny oppgave. De skal bli selgere/markedsførere og sette dagsorden med å skrive redaksjonelle annonser om bedrifter, produkter og tjenester. Kameler er blitt den nye livretten. Annonseavdelingene i de samme mediehusene forteller at en redaksjonell annonse i papiravisen også kan bli vist på avisens nettsider.

Når informasjonskildene flyttes fra den analoge verden til den digitale verden forsvinner inntektsstrømmer og nye må skapes.

Journalister intervjuer sjefer, tar bilder fra kontoret eller huset bedriften holder til i og forteller at de har god parkeringsplass, og at en slik redaksjonell annonse heter Content Marketing, og at Content is king.  Det er det.  Det har det alltid vært.

Det som er trist er at forbrukerne ikke er interessert i bedrifter, sjefer  eller bygningene der de holder til. Det eneste som interesserer er hva produktet kan gjøre for dem. Det eneste de vil vite noe om er produktets kjerneverdi.  Whats in it for me?

  • Forbrukeren kjøper ikke Spotify. De kjøper musikk. Content is King. Det var det også da de musikken ble distribuert på CD, kassett og vinyl.
  • Forbrukerne kjøper ikke banktjenester. De kjøper biler og hus eller andre ting de har behov for. De betaler regninger. Behovene som de alltid har vært. Men nå distribueres tjenestene over nettet.
  • Forbrukerne kjøper ikke klokker. De kjøper riktig tid.

Hadde det ikke vært for Content Marketing hadde vi ikke hatt produktutvikling. Smart-telefoner, smart-TV, Spotify, nettbrett, biler og fly og masse annet hadde ikke eksistert. Der man før etablerte en industri eller en bokhandel nøyer man seg i dag med å utvikle en app.

Ingenting er det det engang var

Joda. Alt er det samme. Det er bare distribusjonen (tilgjengeligheten) som er endret. Mobiltelefonen ble smart-telefon, som ble en liten datamaskin, for så å bli en klokke som inneholder nesten alt det du trenger: Banktjenester, all verdens musikk, fotoapparat, kalkulator, skanner, bildebehandlingsprogram, mail og alt du finner og kan bestille på nett. Du kan snakke til den og spørre om det du vil ha svar på.

Selv om Content Marketing på norsk oversettes til innholdsmarkedsføring er ikke dette det samme som redaksjonelle annonser i en avis. Markedsføring/marketing er heller ikke det samme som salg og reklame. Nå som tidligere er markedsføring å ivareta alle de ”prosessene rundt det å skape et produkt, en tjeneste eller en ide, slik at den tilfredsstiller målgruppenes behov og ønsker. Markedsføring er alle de aktivitetene som reduserer eller ivaretar og forsterker ytelsens totale subjektive verdi”. Content is King i alle prosessens ledd. Nå som tidligere.

Content Marketing er ikke noe så enkelt som redaksjonelle annonser om egen fortreffelighet. Det har det aldri vært og vil aldri  bli. Content Marketing er ikke en redaksjonell historie i et medium eid av andre. Content Marketing er ”prosesser og strategier for hvordan bedrifter og institusjoner kan lage og distribuere relevant og konsistent innhold for å tiltrekke og beholde klart definerte målgrupper”. Gjennom egne medier.

Content Marketing er kunsten å kommunisere med kunder og prospektive kunder ”uten” å selge. Du skal formidle begeistring. I et Content Marketing program skal du i alle aktiviteter bygge kundeforholdet ved å gi informasjon som gir kundene nødvendig kunnskap.

Kjernen i dette er enkel: Produktutvikler du og informerer du ofte nok, med nye historier og vinklinger om hva et produkt eller en tjeneste kan hjelpe deg med, vil de potensielle kjøperne belønne deg med å handle hos akkurat deg.

Mange lar seg skremme av ord som Søkemotoroptimalisering, SEO, Algoritmer, Inbound Marketing, Blogg, Gjestebloggere, Nettsteder, Nettverk, Landingssider, Native Advertising osv.

Men dette er bare ord som beskriver prosesser den tradisjonelle innholdsinformasjonen din kanskje bør ivareta. Før sa man at de merkevarene som forteller de beste historiene vinner. Slik er det fortsatt. Content is King, med det hjelper ikke om historiene ikke blir riktig distribuert.

Når du lurer på hva klokken er, ser du på armen din.
Når lurer på veien til Sogn eller aksjekursen til Statoil, spør du bare klokken din.
Om klokken ikke vet svaret, laster du bare ned en ny app.

Content is King!

Lise Lotte Andersen
Pil Media

 

Pil Media

Share This