Bilder styrker SEO

«Et bilde sier mer enn tusen ord» heter et slagord som ble popularisert av den amerikanske reklamebransjen på 1920-tallet. Hundre år senere er den oppdaterte versjonen av frasen like aktuell:

Et optimalisert bilde har like god SEO-verdi som headinger og tekst
SEO-blogg

Bildeoptimalisering styrker SEO betraktelig, og bør aldri forbigås om du ønsker å rangere i søkemotorer som Google. Bildesøk kan for eksempel styre store mengder trafikk til ditt nettsted. Men da holder det ikke å kun publisere pene digitalglansbilder.

Taktisk bruk av bilder innebærer hensiktsmessig bildevalg, smart bildetagging, god komprimering og riktig valg av format og bildestørrelse. La oss gå igjennom de fem viktigste stegene for optimalisering av bilder for god SEO.

 

Bilder selger alltid raskere enn tekst

Frasen om bildet som sier mer enn tusen ord ble visstnok inspirert av Ibsen. Om han hadde illustrert dette med et godt bilde, ville flere garantert ha vært klar over det berømte sitatets opphav. Gode bilder vekker assosiasjoner som gjør at folk husker dine tekster.

«Ikke tusind Ord sig prenter som en Gjernings Spor»
Henrik Ibsen

Det kan sikkert diskuteres om Ibsen-sitatet virkelig kan knyttes til den kjente frasen. Til tross for mangel på billedlig assosiasjon ble den norske forfatteren likevel verdenskjent, men tør du stole på at dine tekster er like minneverdige som Ibsen sine? 

Gamle bøker – Ibsen

Dersom du promoterer du dine tekster med bilder er sjansen mye større for at folk ser dem og blir nysgjerrige på innholdet. Et spennende og unikt bilde som kler din tekst vil umiddelbart prente seg inn i lesernes hjernebark. Velg derfor dine bilder med omhu!

 

God tagging av bilder skaper trafikk fra bildesøk

Det er ikke uten grunn at reklamebransjen omfavnet frasen om bilder som sier mer enn tusen ord. Det er ikke mange som har utnyttet denne tankegangen mer effektivt enn markedsførere.

Det startet med postere, skilt langs veier og magasiner. Senere eksploderte bruk av visuell markedsføring i avisene, på kino og hjemme i våre egne TV-ruter. Deretter fulgte digitalalderen, med selgende bildebruk på datamaskiner og mobiltelefoner.

Absolutt alle bilder har markedsverdi og kan styrke din SEO. Hvert eneste bilde du publiserer gir deg to muligheter til å bruke nøkkelord; både filnavnet og ALT-teksten.

Det vil si at hvert eneste bilde gir deg to muligheter til å øke sjanse for at teksten dukker opp i bildesøk i søkemotorene. Samtidig får du to muligheter til å styrke din egen merkevære, og to muligheter til å rangere foran dine konkurrenter på Google.

Merk at dette også vil si at du har to muligheter for å skade ditt eget rykte. Google misliker sterkt misbruk av nøkkelord. Pass derfor på at du tagger dine bilder på en naturlig og hensiktsmessig måte! Bruk kun nøkkelord som beskriver bildets innhold!

Godt bildevalg og smart tagging er en god start på bildeoptimalisering. Det gjør ditt nettsted godt synlig i bildesøk, men dette er bare halve jobben. Teknisk optimalisering av bilder vil styrke SEO ytterligere da det skaper en bedre brukeropplevelse på ditt nettsted.

 

Velg hensiktsmessig bildeformat!

For Ibsen sto valget mellom oljemaleri eller akvarell. For nettsteder er det stort sett png eller jpeg som er valget. Hva som er rett for din nettside kommer an på bruksområde, kvalitetsnivå og behov for fleksibel redigering i etterhånd.

Ibsen ville kanskje valgt et oljemaleri, da dette er mer robust, og holder seg godt over tid. For digitale promoteringspoeter er png svaret på et oljemaleri. En png kan nemlig komprimeres og redigeres uten at kvaliteten på bildet svekkes.

Jpeg kan sammenlignes med akvarellmalerier: De er lettere å laste opp og ned, men bildekvaliteten taper seg jo mer du «herjer» med bildet. Det vil med andre ord si at jpeg-filer blir raskere utydelige ved komprimering og justering, men de kan også bli mindre i størrelse enn png.

Begge filtyper egner seg godt til styrking av SEO, men spesielt når du jobber med store bildemengder bør du vurdere viktigheten av filstørrelse i forhold til fargekvalitet og detaljrikdom. Essensen av bildeoptimalisering dreier seg om å bruke så små bilder som mulig. Dette gjør nettsidene raskere, noe som er synonymt med god brukeropplevelse.

Mer detaljer om valg av riktig bildeformat finner du på denne informasjonssiden.

Riktig utsnitt av bilder – SEO

Velg riktig bildeutsnitt!

Valg av bildeutsnitt er viktig både med tanke på brukeropplevelse og blikkfang. For det første må du tenke på hva som ser best ut. Noen ganger blir bildene mer effektive om du klipper bort forstyrrende elementer. Less-is-more-taktikken er alltid verdt å utforske når det kommer til bildeoptimalisering.

Se for deg reklamebransjen på 1920-tallet i USA, eller 60-tallets storrøykende reklamekakser i TV-serien Mad Men. Tror du de brukte samme utsnitt på reklamebilder til fyrstikkesker og billboards langs motorveiene? Mest sannsynlig fikk de laget to helt forskjellige bilder. På nett vil ofte en justering av utsnitt være bra nok.

Det er to årsaker til at valg av bildeutsnitt er viktig for god bildeoptimalisering. For det første blir bildene automatisk mindre i størrelse når du fjerner unødvendig informasjon. For det andre ser det mye mer proft ut om du har forskjellige utsnitt til forskjellige plattformer. Et bilde med mindre utsnitt vil ofte se bedre ut på mobil.

Et bilde av Manhattan skyline ville ikke hatt mye slagkraft på en fyrstikkeske. På en mobil vil det riktignok se imponerende ut med dagens skjermer, men et tilpasset utsnitt vil nesten alltid forsterke inntrykket.

Et annet aspekt ved valg av riktig bildeutsnitt er antall piksler. Nye kameraer og mobiltelefoner tar ofte bilder med et mye høyere pikselantall enn nødvendig for god bildeoptimalisering. Det vil si at du bør tilpasse pixelmengden til den type skjermer som dine brukere benytter.

God brukeropplevelse handler som oftest om usynlige justeringer. Formålet med bildeoptimalisering for SEO er som all annen søkemotoroptimalisering: Bedre brukeropplevelse = bedre rangering.

Bilder vil ofte fyke forbi brukerne i stor hastighet. Det er en bra ting. Når nettsidene flyter godt og bildene laster sømløst kommer leserne raskere frem til hovedbudskapet, i stedet for å klikke seg vekk fra nettstedet av utålmodighet. 

Plakat bildeoptimalisering for best SEO

En fengende reklameplakat langs motorveien klistrer seg til forbrukere i hopetall, selv om de fyker forbi i høy hastighet. De som blir stående fast i kø på motorveien, vil i stedet assosiere reklameplakaten med ett irritasjonsmoment i hverdagen. Gode nettsteder har høy trafikkflyt. Ingen liker kø. Bruk tid på valg av riktig bildeutsnitt!

 

Kunsten å komprimere bilder gir best SEO!

Når det kommer til den tekniske biten av bildeoptimalisering, er det komprimeringen som til syvende og sist påvirker SEO i størst grad. Store bilder gjør nettsider trege å laste inn, og trege sider er for Google synonymt med dårlig brukeropplevelse.

Selve komprimeringsprosessen er en balansegang der målet er å finne ut hvor mye informasjon du kan fjerne fra et bilde uten at kvaliteten forringes. Dette henger sammen med de to foregående kapitlene. Først må du velge riktig format, deretter riktig utsnitt, og til slutt må bildet komprimeres til minimal størrelse.

På dette området er det mange nettsteder som lurer seg selv. Enten gidder de ikke å komprimere bildene før de laster dem opp til sitt nettsted, eller så publiserer de for dårlig komprimerte bilder på nettsidene sine. Begge deler er dårlig SEO-praksis.

Kunsten til reklamebyråer har alltid vært å fenge, enten med slående slagord, hjerneklistrende jingler, eller uforglemmelige bilder. Dette oppnådde de ved å finne frem til formler for allment behag. Modere hyper-kapitalisme startet med strømlinjeforming av budskap.

Denne tankegangen er universell og tidløs. God SEO er synonymt med strømlinjeforming av ditt nettsted i tråd med Google sitt regelverk. En del av dette regelverket sier at raske nettsteder er bedre en trege nettsteder, og optimaliserte bilder er mer profesjonelt å bruke enn ubehandlede bilder.

Kvitt deg med unødvendig informasjon, og presenter ditt budskap så effektivt som mulig. Så sant ditt innhold eller produkt holder høy kvalitet er det slik du blir sett på Internett, og slik du får respekt i bransjen.

Marlboro-annonsering

20-tallets reklamebyråer i USA lagde gigantiske reklameplakater med nonchalante Cowboyer som kom ridende nedover stripa med Marlboro-sneipen hengende i munnviken. Om rånere som ruller nedover Karl Johansgate i sakte film hadde solgt like mye brus som cowboyene solgte kreftpinner er tvilsomt.

At strømlinjeformede bilder skaper nettsteder som behager dine lesere, er det derimot ingen tvil om. Sett deg som mål å selge inn dine budskap slik amerikansk reklamebransje overbeviste en hel generasjon om at tobakk var mannlig!

Bildene skal være en naturlig forlengelse av ditt nettsted og budskap. De skal komme og gå forbi dine lesere så sømløst at de ikke engang merker hvorfor de plutselig følte trang til å klikke på kjøpsknappen.

Et godt bilde forsterker behovene man ikke var klar over at man hadde
SEO-blogg

 

Konklusjon

Bildeoptimalisering er en relativt enkel og rask måte å styrke SEO. I Norge er det mye lettere å finne bilder som skaper trafikk, enn å skrive headinger og tekster som skiller seg ut i mengden. Et hvert seriøst nettsted bør derfor utnytte sine bilder for alt de er verdt. Å overse optimalisering av bilder er å kaste bort en gyllen mulighet til å kapre trafikk og kunder fra dine konkurrenter på Internett.

 

Videre lesning:
Ahrefs: Image SEO: 12 Actionable Tips
Google: Google Image best practices
Hubspot: The History of Marketing
Moz: 10 Tips for Optimizing Your Images for SEO
Neil Patel: How to Drive More Traffic Using Google Image Search
SEO-blogg: Bildeoptimalisering
Wikipedia: A Picture is Worth a Thousand Words
Wikipedia: History of Marketing
Yoast: Image SEO: Optimizing Images for Search Engines

Share This